Piatra Secuiului

Piatra Secuiului (în maghiară Székelykő) este un vârf de munte sterp la est de Rimetea, Alba, parte a Munților Trascăului. Formațiunea este cunoscută și sub numele de Colții Trascăului.

Cetatea Moldovenești

Cetatea din comuna (cunoscută și sub numele impropriu de „Cetatea Turzii”) este una din cele mai vechi amenajări fortificate din Transilvania medievală (secolele XI-XIII).

Castelul Jósika

Castelul, construit în stil baroc, este utilizat în prezent de Primărie.

În cursul lucrărilor de plantare realizate în primăvara anului 1912 la Moldovenești, în grădina Castelului baronului Jósika Gábor, a fost dezvelit incidental un cimitir de înhumație. Secțiunea Numismatică și Arheologică a Muzeului Național al Transilvaniei a fost informată de această descoperire și Roska Marton a fost mandatat să efectueze cercetări arheologice. În cursul săpăturilor din 1912, Roska a descoperit 57 morminte de inhumație, care au fost datate ca fiind din epoca medievală timpurie.

Biserica unitariană din Moldovenești

Biserica unitariană din Moldovenești este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Moldovenești, comuna Moldovenești, județul Cluj. A fost construită în jurul anului 1300, în stil romanic, mai târziu rezidită in stil gotic.

Biserica de lemn din Bădeni

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, monument de arhitectură, se află în partea de nord a așezării. Biserica este clădită din bârne de brad, pe o temelie de piatră, Edificiul a fost înălțat spre mijlocul secolului al XVIII-lea. Planimetria este cea comună zonei: absida altarului pentagonală decroșată, naos și pronaos rectangular, turnul ridicat peste pronaos. Intrarea se face pe latura sudică în naos. Pronaosul este tăvănit,iar naosul și parțial absida altarului sunt acoperite cu câte o boltă semicilindrică din scândură. Cafasul a fost adăugat în 1871.

Biserica greco-catolică din Podeni

Biserica de lemn din Podeni, comuna Moldovenești încă figurează pe lista monumentelor istorice sub codul CJ-II-m-B-07737, deși s-a prăpădit într-un incendiu înainte de 1880. Șematismul Mitropoliei Greco-Catolice pe anul 1880 amintește parohia Podeni ca având biserică de piatră. Considerată ca fiind o biserică foarte frumoasă de către istoricii vremii, a ars fără să fi rămas vreo imagine sau o descriere completă în urmă.

Biserica unitariană din Bădeni

Biserica Unitariană din Bădeni, comuna Moldovenești, județul Cluj a fost construită în secolul XVII. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub: CJ-II-m-B-07521.

Biserica unitariană din Plăiești

Biserica datează din secolul al XIII-lea și a fost reconstruită în stil gotic în secolul al XV-lea. Inițial romano-catolică, după Reforma Protestantă a trecut în serviciul cultului unitarian (1570). Are tavan cu casete pictate (1721, 1796, 1913), 166 casete au motive florale.

Biserica reformat-calvină din Stejeriș

Satul a avut o biserică parohială construită în 1332, care a fost ridicată pe o fundație circulară. Biserica a fost incendiată de lobonți în anul 1703, în timpul Răscoalei lui Rákóczi. A fost reconstruită în anul 1714. Turnul bisericii a fost construit în 1726. Biserica a fost renovată în anul 1783, iar în 1861 sala a fost extinsă. Tavanul cu casete de lemn pictate a fost realizat în anii 1782-1783.