Strategia de dezvoltare

SUMAR

Moldovenești

14°C

ploaie moderată

Răsărit: 06:32
Apus: 20:16

Sâmbătă

16/9°C

Duminică

20/8°C

Luni

21/10°C

Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Moldovenești, pentru perioada 2021-2027

Strategia susține valorificarea resurselor locale în scopul atingerii obiectivelor comune și ajută la sincronizarea inițiativelor locale, multiplicând astfel forța și efectul acestora. În tot acest timp strategia comunică și mobilizează. Mobilizează membrii comunității locale spre participarea în procesul de planificare locală, aducând astfel la suprafață voința și ideile comunității locale în formarea mediului în care aceasta funcționează.

Prezentul document constituie strategia de dezvoltare a comunei Moldovenești pentru perioada 2021-2027.

Strategia are două funcții principale:

  • într-o parte este menit să fie un procedeu de lucru care stabilește obiectivele și direcțiile de dezvoltare ale comunei pe termen mediu și lung, asigurând o bază pentru proiecte de investiții viitoare care vor asigura dezvoltarea continuă al comunei, în concordanță cu necesitățile actuale și viitoare.
  • pe de altă parte va fi un procedeu de monitorizare și evaluare a dezvoltării durabile a comunității, luând în considerare atât progresele și rezultatele anterioare cât și cele care urmează a fi atinse.


Prin prezenta se stabilesc obiectivele strategice generale și direcțiile de dezvoltare în vederea atingerii obiectivelor generale, precum: infrastructură, completivitate economică, servicii, educație și mediu.

Prioritățile de dezvoltare stabilesc proiectele care vor trebui realizate identificând beneficiarii deserviți prin aceste proiecte, rezultatele așteptate, respectiv indicatorii aferenți prin care se va putea stabili atingerea obiectivelor sau nu.

La elaborarea strategiei de dezvoltare locale a Comunei Moldovenești s-a avut în vedere complementaritatea dintre strategiile și obiectivele stabilite de Uniunea Europeană în cadrul politicii agricole și de dezvoltare rurală pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027, de recomandările Uniunii Europene adresate României, de obiectivele de dezvoltare națională stabilite de România în Acordul de Parteneriat, de prioritățile/obiectivele de dezvoltare formulate de județul Cluj pentru următorii 7 ani, dar și de caracteristicile specifice ale comunei Moldovenești.

Definirea obiectivului strategic a constat într-o analiză a situației actuale din punct de vedere istoric, geografic, demografic, al mediului, al dezvoltării economice și a vieții socio-culturale, utilizând date statistici oficiale disponibile.

Măsurile de dezvoltare formulate pe parcursul planificării strategice au fost elaborate în conformitate cu parametri impuși de domeniul elaborării proiectelor de finanțare, în conformitate cu cerințele și necesitățile formulate de stakeholderi și grupurile de focus, contribuind astfel la facilitarea convertirii măsurilor în proiecte de finanțare. Pe parcursul realizării portofoliului de proiecte s-a avut ca obiectiv integralitatea, luând în considerare importanța, realizabilitatea unor măsuri, convertindu-le în idei de proiecte.

Pe baza prezentei strategii se poate fundamenta propunerile de proiecte de finanțare ale administrației locale pentru atragerea de resurse financiare nerambursabile din diferite fonduri în perioada 2022-2027.

Luând în considerare principalele probleme care inhibă dezvoltarea comunei Moldovenești la standarde europene și efectele negative cauzate de acestea, comuna Moldovenești a ales următorul motto pentru a vizualiza implementarea cu succes a prezentei strategii de dezvoltare locale:

„Comuna Moldovenești va reprezenta cea dintâi treaptă spre un viitor în care o viață binetrăită va fi posibilă fără a sacrifica liniștea și armonia mediului rural pentru atmosfera frenetică a junglei urbane. Înfrățirea standardului european cu mediul rural este o alegere de viitor viabilă iar județul Cluj va beneficia mult de exemplul stabilit de comuna Moldovenești.”

Dezvoltarea strategică a comunei va aduce cu sine creșterea nivelului de trai al populației, respectiv oportunități economice și de dezvoltare profesională pentru toate categoriile demografice concentrate în comună. Așadar, comuna Moldovenești își dorește o dezvoltare continuă, să își servească locuitorii existenți bine și să atragă chipuri noi cu scopul final de a construi o comunitate incluzivă și rezistentă.

Strategia de dezvoltare a comunei Moldovenești reprezintă un instrument de lucru care stabilește obiectivele și direcțiile de dezvoltare pe termen mediu și lung ale comunei pentru fundamentarea viitoarelor proiecte de investiții care vor contribui la progresul general al comunei. Totodată, strategia prezentă a stabilit un obiectiv strategic general și a denumit cinci direcții majore de dezvoltare în vederea atingerii obiectivului stabilit, precum infrastructura, competitivitatea economică, serviciile, educația și mediul. Capitolele precedente au ierarhizat prioritățile de dezvoltare, stabilind proiectele care vor trebui realizate, beneficiarii acestora, rezultatele așteptate, respectiv indicatorii de măsurare. Conform viziunii de dezvoltare, sus menționată, conducerea localității își propune ca aceasta să devină un prim exemplu al compatibilității dintre standardul de trai european și mediul rural. De asemenea, ridicarea standardului de trai la unul european va stabili un exemplu de urmat pentru restul comunelor din Județul Cluj.

Pentru a repera în mod corespunzător nevoile de dezvoltare a Comunei Moldovenești care vor fi adresate prin prezenta strategie de dezvoltare locală s-au făcut, în principal, patru lucruri:

Studierea istoriei Comunei Moldovenești cu scopul definirii identității localității și a unui pedigree istoric care ar putea fi valorificat în efortul de a diversifica activitățile economice care ar putea fi practicate în localitate (ca de exemplu, integrarea comunei în sectorul HoReCa prin promovarea monumentelor istorice aflate în jurisdicția acesteia).

Documentarea stării situației existente în scopul definirii punctelor forte, punctelor slabe, a oportunităților și amenințărilor în ceea ce înseamnă viitoarea dezvoltare a comunei Moldovenești și efectul acestei strategii asupra slăbiciunilor și amenințărilor reperate.

Chestionarea populației în scopul centralizării opiniilor locuitorilor în legătură cu următoarele teme de discuție: grupul demografic aparținător, nivelul de educație, satul aparținător, locul de muncă, nivelul curent de trai, racordarea locuinței persoanei la rețeaua de utilități publică, starea curentă a rețelelor de utilități, punctele forte ale comunei (Natura, comunitatea, păstrarea tradițiilor, conducerea locală, condiții de petrecere a timpului liber, oportunitățile de dezvoltare, mediul înconjurător), punctele slabe (starea drumurilor și a utilităților, ne-păstrarea curățeniei, lipsa locurilor de muncă, resurse reduse de dezvoltare, mijloacele de transport curente sau lipsa acestora, ne-păstrarea tradițiilor), problemele prioritare de adresat (conectarea la utilități, întreținerea drumurilor, implementarea serviciilor de internet, telefonie și comunicații, îmbunătățirea serviciilor publice pentru cetățeni, dotarea/modernizarea instituțiilor de învățământ, înființarea/modernizarea instituțiilor medicale, încurajarea agriculturii și creșterea animalelor, înființarea spațiilor de recreere, atragerea antreprenorilor în localitate, adresarea migrației tinerilor, atragerea turiștilor prin crearea unui circuit agro-turistic, crearea locurilor de muncă pentru tineret, asigurarea ajutorului social pentru bătrâni, stimularea activității agenților economici), principalele surse de poluare, încrederea în autoritățile locale și încrederea în programele finanțate cu fonduri europene nerambursabile.

Organizarea de discuții/forum-uri cu persoane implicate în agricultură, infrastructură, sănătate, educație, cultură, sport și în final mediul de afaceri din comuna Moldovenești. Perspectiva dobândită în urma acestor întâlniri împreună cu chestionarea populației de la punctul precedent au contribuit la formularea precisă a nevoilor de dezvoltare a comunei.

Pentru a citi mai multe, vă recomandăm să citiți documentul Strategia de Dezvoltare Locală 2021-2027 dând click aici.